900 22 11 22

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
El 76% de les persones en situació vulnerable veuen afectada la seva salut a causa de la crisi
25-09-2014
DSC_0221
La traducció automàtica des del català a altres llengües pot no reproduir exactament el text original.
Pel que fa als hàbits alimentaris, es constata que el 91% dels enquestats els han canviat a causa de la crisi i que el 19,2% realitza menys de tres àpats diaris per motius econòmics.

Davant de la proximitat de l’hivern, la Creu Roja alerta que el 61,8% de les persones en situació vulnerable pateixen pobresa energètica, un 20% més que el 2011.


La Creu Roja seguirà reforçant els seus projectes d’alimentació, amb campanyes com l’Aliança Humanitària per a l’Alimentació Infantil. També estendrà arreu de Catalunya un projecte per ajudar a finançar la medicació, sobretot de malalts crònics, que s’ha iniciat a mode de prova pilot a la ciutat de Barcelona.

La Creu Roja a Catalunya ha presentat aquest dijous, 25 de setembre, el 7è estudi del seu Observatori de Vulnerabilitat, titulat “L’impacte de la crisi en la salut de les persones”. L’estudi conclou que el 76% de les persones enquestades, totes elles usuàries de projectes de lluita contra la pobresa de la Creu Roja, veuen afectada la seva salut a causa de la crisi. El 38,7% pateix alguna dolència física i el 68,5%, afectacions emocionals (amb o sense tractament).

L’estudi, presentat pel president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, es basa en 1.026 enquestes telefòniques i és el primer informe de l’Observatori dedicat íntegrament a la relació entre crisi i salut. El 50% de les persones enquestades consideren que el seu estat de salut és bo, molt bo o excel·lent, si bé aquest percentatge es troba 25 punts per sota que el del conjunt de la població catalana.

En quant als diferents aspectes relacionats amb la salut analitzats, cal destacar els hàbits alimentaris. El 91% de les persones enquestades els han canviat a causa de la crisi i el 19,2% fa menys de tres àpats diaris per motius econòmics. Una altra de les dades rellevants, i més tenint en compte la proximitat de l’hivern, té a veure amb la pobresa energètica. La proporció de persones en situació vulnerable amb dificultats per mantenir la seva llar a una temperatura adequada ha augmentat d’un 20% en els últims tres anys fins arribar al 61,8%.

La incidència de malalties i dolències, tant físiques com emocionals, també s’ha elevat entre les persones enquestades. Així, en l’últim any, la proporció de persones enquestades amb dolències físiques ha passat del 32 al 39% i prop del 21% ha augmentat el consum de medicació per aquest motiu des de 2012.

La major necessitat d’assistència sanitària contrasta amb les dificultats de les persones en situació vulnerable per accedir als tractaments i a la medicació. El 64,6% té alguna dificultat o no pot pagar la medicació prescrita pel metge, el 81,4% que necessiten anar al dentista no ho poden fer i el mateix passat amb el 73% que requereixen revisar-se la vista o canviar-se les ulleres.

També cal remarcar que, entre les persones enquestades que pateixen malalties cròniques o conviuen amb algú que en té, prop del 17% no pot costejar el tractament necessari. Aquest és un col·lectiu molt nombrós tant entre les persones enquestades (44,7%) com entre la població catalana en general (42,4%).

Pel que fa a la salut emocional, un 31,3% de les persones enquestades diuen plorar més que abans i un 40,4% es troben cansades per afrontar el seu dia a dia. L’ansietat o el nerviosisme que pateixen molts dels enquestats també ha afectat els seus hàbits de son en el 69,2% dels casos (el 66% dorm menys hores i el 33,88% té problemes per conciliar el son). Per contra, els enquestats neguen que hagi augmentat el seu consum de tabac o alcohol, sobretot pel cost d’aquests productes. El 32,5% ha variat el seu consum de tabac (el 13,55% fuma menys, un 11,3% ha canviat a una marca més econòmica o a tabac de liar, un 2,4% fuma més i un 5,7% ho ha deixat) i el 12,8% ha variat el seu consum d’alcohol, la majoria per beure menys.

L’acció de la Creu Roja davant de l’impacte de la crisi sobre la salut

La Creu Roja està reforçant els seus projectes que tenen a veure amb la salut dels col·lectius més vulnerables. Davant de les dificultats que tenen per mantenir una nutrició adequada, la Creu Roja seguirà reforçant els seus projectes d’alimentació, especialment els adreçats a la infància. Per això, l’entitat està desenvolupant l’Aliança Humanitària per a l’Alimentació Infantil: una gran crida d’ajuda dirigida la ciutadania, les empreses i la societat civil per aconseguir més fons amb aquesta finalitat. Durant el 2013, la Creu Roja va distribuir ajuda alimentària a més de 231.000 persones, de les quals 56.000 són infants.

D’altra banda, l’octubre de 2013, la Creu Roja va posar en marxa un programa d’ajuts sanitaris per al finançament de tractaments mèdics, amb què s’ha finançat mensualment la medicació de 213 persones amb malalties cròniques, invertint un total de 27.959 euros. En aquesta primera fase, el projecte només s’ha dut a terme a la ciutat de Barcelona, però, a partir d’aquest mes de setembre, s’estendrà a d’altres punts d’arreu del territori català.
Informació Relacionada
 
Cercador de notícies

Arxiu de notícies

Política de privacitat  | © 2014 Creu Roja