900 22 11 22

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
L'ERIE d'Intervenció Psicosocial s'activa davant de 5 situacions d'emergència durant el 2011
30-03-2012
ERIE
La traducció automàtica des del català a altres llengües pot no reproduir exactament el text original.
Durant el 2011, aquest ERIE s'ha activat per donar suport psicosocial a les persones afectades per situacions d'emergència com l'ensorrament d'un edifici a Santa Coloma de Gramenet, el terratrèmol de Llorca, un ofegament a la platja, un accident de cotxe i una desaparició d'una persona amb Alzheimer.

La Creu Roja a Catalunya ha activat el seu Equip de Resposta Immediata en Emergències (ERIE) en 5 ocasions durant el 2011. Amb aquest equip, la institució humanitària pretén cobrir les necessitats psicològiques, socials i sanitàries de les persones afectades per situacions d'emergència o desastre, que sovint pateixen un estat de commoció en els primers moments d’emergència. L’equip multidisciplinar està format per més de 200 membres arreu de Catalunya, entre els quals figuren socorristes, professionals de la psicologia, la medicina, el treball social i el voluntariat d'acompanyament, coordinats per 4 responsables territorials i un d’autonòmic.

Pel que fa a les intervencions de l'ERIE d'Intervenció Psicosocial durant el 2011, dues d'elles van tenir lloc el 15 de maig, quan aquest equip d'emergències va atendre 15 persones afectades per l’esfondrament d’un edifici a Santa Coloma de Gramenet, així com diversos damnificats pel terratrèmol de Llorca. A la localitat murciana, es van desplaçar els membres de l'ERIE d'Intervenció Psicosocial de la Creu Roja a Catalunya per reforçar el personal de la institució humanitària provinent d'altres llocs de l'Estat.

Aquest ERIE també es va activar el 6 de juliol per atendre familiars d'una persona ofegada a les platges de Tarragona i l'1 d'agost per donar suport psicosocial a l'única persona il·lesa d'un accident de trànsit a Sant Hipòlit de Voltregà. A més, l'ERIE d'Intervenció Psicosocial va donar suport psicològic el 20 de novembre a la dona d'un home amb Alzheimer, que havia desaparegut a una zona propera a la costa de l'Estartit.

Els objectius de l'ERIE d'Intervenció Psicosocial durant el 2011

Durant el 2011, l’ERIE ha treballat per establir un circuit d’activació a través del Centre de Coordinació de la Creu Roja a Catalunya, homogeneïtzar criteris i activitats que s'estan duent a terme arreu del territori i estudiar un possible projecte d'atenció a voluntariat en situació d'estrès. A més, Tarragona va acollir la trobada estatal dels ERIE d’Intervenció Psicosocial i Alberg Provisional de la Creu Roja.

D'altra banda, la institució humanitària ha realitzat dues formacions per formar més voluntariat com a membre de l'ERIE Psicosocial, finançades per la beca Creu Roja Espanyola- Fundació Solidaritat Carreufour, on s’ha posat especial atenció en la formació en el rol de psicòleg. Amb la Fundació Solidaritat-Carrefour, la Creu Roja també va renovar durant el 2011 el seu conveni de col·laboració per a un període de 5 anys, pel qual l'empresa dóna suport als operatius d'emergència de la institució. 
 
Per avaluar i millorar les capacitats dels membres de l'ERIE, també s’han organitzat 5 simulacres per recrear possibles situacions d'emergència, a més d'un curs de curs de globoflèxia, com a estratègia per treballar de forma lúdica amb infants en situacions d'emergència, i diverses xerrades i tallers.

Col·laboració amb d'altres entitats i administracions públiques

A través de l’ERIE d’Intervenció Psicosocial, la Creu Roja també col.labora amb d'altres entitats i administracions públiques, entre elles la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat de Catalunya. L'any passat, la Creu Roja i el Departament d'Interior van signar un conveni sobre la seva col·laboració a l'hora d'actuar en casos d'emergència, que inclou l'ERIE d'Intervenció Psicosocial entre els recursos que l'entitat posa a disposició de la Generalitat de Catalunya. A més, la institució humanitària forma part d'un grup de treball per treballar el protocol d'actuació psicològica en cas d'emergència sísmica dins del Pla d'Emergències SISMICAT, en què també participen el Col·legi de Psicòlegs, el Col·legi de Treballadors Socials, el SEM i personal tècnic de la DGPC.

A més, l'ERIE d'Intervenció Psicosocial de la Creu Roja a  Catalunya ha col·laborat en jornades formatives i sessions pràctiques celebrades a la Universitat de Vic i la Universitat Autònoma de Barcelona. També ha col·laborat en el primer postgrau d’Intervenció Psicosocial en situacions d’emergència i catàstrofes organitzat per l’IDEC de la Universitat Pompeu Fabra.
Informació Relacionada
 
Cercador de notícies

Arxiu de notícies

Política de privacitat  | © 2014 Creu Roja