900 22 11 22

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
Campanya “Hola, sóc el teu fetge”
26-10-2012
FotoSocelteufetge
La traducció automàtica des del català a altres llengües pot no reproduir exactament el text original.
La Creu Roja porta a Barcelona una campanya preventiva i de promoció d’hàbits saludables a través de l’humor del monologuista Txabi Franquesa.

Hi ha un alt grau de desconeixement de les patologies vinculades al fetge, fins i tot entre les persones afectades.

A Catalunya, un 2% de la població està infectada pel virus de l’hepatitis C, amb majoria d’infecció crònica.


Les patologies relacionades amb el fetge són un problema que tendeix a augmentar, ateses les elevades taxes de morbimortalitat que impliquen. Les últimes dades sobre la seva incidència indiquen que prop d’un 6% de la població pateix o ha patit en algun moment una alteració hepàtica, cosa que suposa més de 450.000 persones a Catalunya, de les quals un 73% viuen a la ciutat de Barcelona.

Així ho destaca el doctor Rafael Esteban Mur, cap del Servei d'Hepatologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, el qual troba en el caràcter asimptomàtic d'aquestes malalties la principal raó per la qual la seva incidència és tan alta. Per al doctor, el fet que les alteracions hepàtiques no presentin símptomes o ho facin massa tard ha de ser motiu suficient per actuar abans que es produeixin adoptant mesures de prevenció.

Pràctiques de risc i prevenció

Entre les principals malalties hepàtiques a l’estat es troben les originades pel consum d'alcohol, l'anomenat fetge gras, trastorns metabòlics i les hepatitis virals, en concret l'hepatitis C, com la més freqüent, que afecta a 700.000 espanyols.

L'hepatitis C crònica se sol contreure bé per via parenteral, a través de la sang, o bé per contacte sexual amb una persona ja infectada pel virus C. Per això cal -assegura el doctor- impulsar campanyes informatives sobre les vies de contagi, així com iniciatives que fomentin la prevenció i que alertin sobre les pràctiques de risc.
A més, la conscienciació sobre les conseqüències de la ingesta d'alcohol i el consum de drogues, la lluita contra l'obesitat, especialment en la infància, i la promoció d'hàbits alimentaris saludables, constitueixen altres dels pilars sobre els quals l'especialista recomana donar suport als plans de prevenció perquè resultin efectius.

“Per això, -destaca Júlia de Miguel, responsable del Pla de Salut de la Creu Roja a Catalunya- una entitat socisanitària com la nostra aposta per formar el seu voluntariat com a Agents de Salut, a fi que puguin informar, sensibilitzar i educar la població sobre els factors de risc de les malalties més freqüents, com prevenir-los i com adquirir hàbits i estils de vida per portar una vida més sana i segura”.

La campanya, en clau d’humor

Amb tot, la Creu Roja porta aquest cap de setmana a Barcelona una campanya amb una fórmula completament nova en l'àmbit de salut, a fi de promoure hàbits saludables per a la cura del fetge a través de l'humor. A l’acte també hi assistirà Antonio Bernal, vicepresident de l’Associació Catalana de Malalts d’Hepatitis (ASSCAT) i Júlia de Miguel, responsable del Pla de Salut de la Creu Roja a Catalunya.

Amb el títol, "Hola, sóc el teu fetge", la iniciativa, que compta amb la col·laboració de Janssen, pretén sensibilitzar la població sobre la importància del fetge, un òrgan vital al qual no solem prestar molta atenció però que influeix decisivament en la nostra salut i en la nostra qualitat de vida.

Després de congregar més de 8.000 persones a Sevilla, Bilbao, Santiago de Compostela i València, l'humorista i monologuista Txabi Franquesa serà l'encarregat de llançar els missatges a través del riure aquest dissabte i diumenge 27 i 28 d'octubre, en tres passis diferents cada dia (a les 13h., 18.30h. i 19.30h.), al Centre Comercial Maremàgnum de Barcelona.


Tota la informació i recursos d'aquesta campanya de promoció de la salut es pot consultar a la pàgina web:

www.holasoytuhigado.com

www.cruzroja.tv/index.php?MetaDataID=777357
Informació Relacionada
 
Cercador de notícies

Arxiu de notícies

Política de privacitat  | © 2014 Creu Roja