900 22 11 22

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
La Creu Roja demana que s’atenguin millor les necessitats de les famílies dels desapareguts
28-08-2013
Desapareguts
La traducció automàtica des del català a altres llengües pot no reproduir exactament el text original.
Cada any, centenars de milers de persones es veuen separades dels seus éssers estimats com a conseqüència de conflictes armats, catàstrofes naturals o processos migratoris forçats.

El servei estatal de Restabliment del Contacte Familiar de la Creu Roja va atendre el 2012 un total de 624 casos per tractar de localitzar 1.079 persones. Un total de 198 sol·licituds es van tancar i 426 segueixen encara obertes.


En motiu del Dia Internacional dels Desapareguts (30 d'agost), el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) demana que s'atenguin millor i de manera més integral les necessitats dels familiars de les persones desaparegudes com a conseqüència d'un conflicte armat, una catàstrofe natural o de processos migratoris forçats.

"Cada any, centenars de milers de persones es veuen separades dels seus éssers estimats en les situacions abans esmentades" - va declarar la cap de l'equip del CICR encarregada de l’atenció a les persones desaparegudes, Marianne Pecassou. "Les famílies, abans de res, demandaran saber què ha estat del seu ésser estimat desaparegut; per desgràcia, en molts casos, aquesta qüestió pot no arribar a resoldre's mai, però tenen altres necessitats" – afegeix Pecassou.

En ocasions, aquestes necessitats es deuen a l'estatut jurídic no resolt de la persona desapareguda, ja que, en aquestes circumstàncies, és problemàtic resoldre qüestions sobre herències, propietats, estat civil o, fins i tot, la custòdia d’infants. Pot haver-hi també necessitats econòmiques a causa dels costos que comporta la recerca del familiar desaparegut o la manutenció de la família, quan alguna de les persones desaparegudes eren les que garantien el sosteniment de la família.

A més, com va explicar l'assessora del CICR en salut mental i suport psicosocial, Milena Osorio, també solen aflorar importants problemes psicològics que poden anar des de l'aïllament emocional o el sentiment de culpa, a la ràbia, la depressió i el trauma, així com a tensions entre familiars. "Els familiars de les persones desaparegudes solen veure's sumits en la incertesa. La majoria de les societats tenen ritus religiosos o culturals per afrontar la mort, però no existeixen molts que ajudin els familiars de les persones desaparegudes", segons Osorio.

“Les famílies tenen dret a saber la sort que han corregut els seus parents desapareguts. Si bé saber què ha estat d'ells és la seva prioritat, els governs i organitzacions com les Societats de la Creu Roja i la Mitja Lluna també han d'atendre les seves altres necessitats” – adverteix Pecassou.

El 30 d'agost, el CICR presentarà la publicació d'un manual titulat "Accompanying the Families of Missing Persons: A Practical Handbook" (Acompanyant les Famílies de les Persones Desaparegudes: una guia pràctica), amb el qual pretén ajudar els qui, tant dins com fora del Moviment Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, s'afanyen per ajudar les famílies dels desapareguts. El manual està dedicat a "tots aquells que pateixen l'angoixa provocada per la desaparició d'un ésser estimat".

El servei estatal de Restabliment del Contacte Familiar de la Creu Roja

El servei estatal de Restabliment del Contacte Familiar (RCF) de la Creu Roja forma part - juntament amb el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) i les Societats Nacionals de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja- d'una extensa xarxa mundial d'ajuda a familiars de desapareguts que abasta un ampli ventall d'activitats. El seu objectiu és prevenir les separacions i les desaparicions, mantenir el contacte entre familiars i esclarir la sort que han tingut les persones donades per desaparegudes. Aquestes tasques solen anar acompanyades d'ajuda psicològica, jurídica i material per a les persones i famílies afectades, programes de reasentament i reagrupació familiar.

Arreu de l’Estat, la Creu Roja impulsa el servei de Restabliment del Contacte Familiar des dels seus inicis, el 1864, però va ser durant la Guerra Civil quan va experimentar un ampli desenvolupament. Gràcies a la tasca de la Creu Roja, milers de familiars separats pel conflicte van poder tenir notícies dels seus éssers estimats.

Durant el 2012, la Creu Roja va atendre un total de 624 casos per tractar de localitzar 1.079 persones. Fins a 198 sol•licituds es van tancar i 426 segueixen encara obertes.
Informació Relacionada
 
Cercador de notícies

Arxiu de notícies

Política de privacitat  | © 2014 Creu Roja