900 22 11 22

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
La Creu Roja dels països afectats pel tsunami és ara referent en l’àmbit d’emergències
17-12-2014
blocked3
La traducció automàtica des del català a altres llengües pot no reproduir exactament el text original.

El tsunami del sud d’Àsia es va endur més de 225.000 vides. Més de 500.000 habitatges van ser destruïts i milions de persones van perdre els seus mitjans de vida.

La Creu Roja va desplegar més de 22.000 voluntaris i centenars de delegats gràcies a la solidaritat internacional que va suposar 48 milions d’euros arreu de l'Estat per a què la Creu Roja pogués treballar amb els afectats durant una dècada.


El 26 de desembre de 2004, un terratrèmol de 9 graus a l’escala Richter va copejar les costes de Sumatra (Indonesia) generant una sèrie de tsunamis que van escombrar les poblacions costaneres de l’Índic, des d’Indonesia fins a Somàlia.


Van morir més de 225.000 persones i la devastació va afectar a tots els àmbits de la vida dels supervivents: més de 500.000 habitatges van ser destruïts i milions de persones van perdre els seus mitjans de vida. Les pèrdues econòmiques es van valorar en més de nou mil milions d’euros.


La Creu Roja Espanyola (CRE) i el conjunt del Moviment Internaciona de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja van mobilitzar els seus recursos i van desplegar més de 22.000 voluntaris i centenars de delegats per treballar en labors d’ajuda humanitària. La catàstrofe del tsunami va crear al seu torn una resposta de solidaritat i generositat sense precedents entre particulars, governs i sector privat. Les contribucions rebudes per la Creu Roja van superar els 48 milions d’euros arreu de l'Estat. Més del 75 per cent dels fons van provenir d’aportacions de particulars.


Gràcies a aquestes aportacions, la Creu Roja ha pogut dur a terme durant una dècada diversos programe de rehabilitació, reconstrucció i desenvolupament a les zones afectades pel tsunami. Entre altres accions, es van construir casi 300 habitatges permanents i 8 escoles a Sri Lanka, mentre que a Indones es van aixecar 1.556 habitatges i 7 escoles van ser rehabilitades.


Un dels eixos de la intervenció s’ha dirigit a l’enfortiment de les capacitats de resposta a futurs desastres de la Creu Roja dels països afectats. De fet, la Creu Roja dels països afectats, fonamentalment la d’Indonesia, s’ha convertit en referent en aquest àmbit d’intervenció. “L’enfortiment de la Creu Roja Indonesia enfront a emergències en matèria d’aigua i sanejament s’ha materialitzat després en la seva intervenció en més de 10 operacions d’emergència dintre del seu país, però també el seu desplegament davant catàstrofes internacionals com les inundacions de Myanmar o Filipines, rere el pas del tifó Haiyan”, destaca Ignacio Román, responsable de Cooperació per a Àsia de la CRE.


Una visió de treball dut a terme per Creu Roja al sudest asiàtic es pot veure des d’avui dimecres al Museu Nacional d’Antropologia de Madrid. La Creu Roja, en col·laboració amb el Ministeri d’Educació, Cultura i Espost i la Corporació Radiotelevisió Espanyola acaben d’inaugurar una exposició fotogràfica del reporter gràfic Francisco Magallón.


‘La Ola Negra’ ens porta a la memòria amb vives la imatge de la catàstrofe, de la destrucció i del dolor des de la zona zero de la catàstrofe. Però també de l’enteresa i de la capacitat per a sobreposar-se a la tragèdia d’una població cíclicament castigada per desastres naturals.


Per veure un vídeo sobre l'acció de la Creu Roja al sud d'Àsia cliqueu aquí.

Informació Relacionada
 
Cercador de notícies

Arxiu de notícies

Política de privacitat  | © 2014 Creu Roja