902 22 22 92

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
The Red Cross reinforces the action before the cold weather and rising energy poverty
17-01-2017
Fotoweb
The automatic translation from catalan language to other languages might not reproduce exactly the original text.
La Creu Roja intervé en els operatius fred per a les persones sense sostre de diferents localitats. Es va activar ahir a la nit a Barcelona, Terrassa i Mataró. Durant aquesta nit, s’activarà també a Sabadell, Tarragona i Figueres. 

8 de cada 10 persones ateses en projectes de lluita contra la pobresa de la Creu Roja pateixen pobresa energètica, 20 punts que el 2014 i 40 punts més que el 2011.

La Creu Roja també està trucant les 12.000 persones grans usuàries de teleassistència per recordar-los els consells per prevenir els efectes del fred.

La Creu Roja reforça la seva acció davant l’onada de fred per l’augment de la pobresa energètica. 8 de cada 10 persones ateses en projectes de lluita contra la pobresa de la Creu Roja pateixen pobresa energètica, 20 punts més que el 2014 i 40 punts més que el 2011, segons un avenç de les dades del proper estudi de l’Observatori de l’entitat, corresponents a l’any 2016. 

Davant de la baixada de temperatures, la Creu Roja s’està mobilitzant aquesta setmana arreu de Catalunya per prevenir els efectes del fred sobre la salut dels col·lectius més vulnerables., com ara persones grans, amb dependència, discapacitat o malalties cròniques, a més de la infància, les persones que es troben en situació vulnerable i dormen al carrer, aquelles que es troben en habitatges aïllats dels nuclis urbans (cases de pagès, urbanitzacions...). Les seves actuacions es coordinen amb els ajuntaments, la Generalitat de Catalunya i els diferents serveis d’emergència.

Els equips de la Creu Roja participen als operatius fred, que rastregen els carrers per localitzar persones sense sostre i oferir-los si voluntàriament volen anar als albergs habilitats amb aquesta finalitat, a més de repartir-los mantes o begudes calentes.  Aquest dispositiu es va activar durant la nit d’ahir, amb un equip de voluntariat d’una trentena de persones, a Barcelona, Mataró i Terrassa. En total, es van atendre prop de 100 persones sense sostre. Durant la propera nit, també està previst activar aquest dispositiu a Sabadell, Figueres i Tarragona. Aquesta acció se suma a la que ja fan les Unitats d’Emergència Social (UES) de la Creu Roja durant tot l’any en diversos municipis (Tarragona, Lleida, Girona...), fent seguiment de la situació de les persones sense sostre en diverses ciutats i prevenint també els efectes del fred durant aquesta època de l’any.

Trucades a la gent gran

Pel que fa a les accions preventives es fan mitjançant el seguiment telefònic, especialment entre la gent gran, per recordar-los consells per prevenir els efectes del fred. Les trucades es realitzen tant des dels centres de contacte de les diferents assemblees locals i comarcals com des del Centre de Coordinació de la Creu Roja, que aprofita el seu contacte amb els 12.000 usuaris i usuàries de la teleassistència per transmetre’ls aquestes recomanacions.

En el cas de les persones grans en situació de major vulnerabilitat, la Creu Roja també complementa les trucades telefòniques amb el seguiment presencial a la llar, donant les respostes que es requereixen en cada cas. El voluntariat de proximitat també realitza acompanyaments a la gent gran, evitant per exemple que rellisquin sobre el gel i puguin patir caigudes.

A més, entre el conjunt de la ciutadania, la Creu Roja difon consells per prevenir els efectes del fred, repartint tríptics o materials informatius, així com a través de la seva pàgina web i xarxes socials.

8 de cada 10 persones, amb pobresa energètica

Segons un avenç de les dades del proper estudi de l’Observatori de la Creu Roja, corresponents a l’any 2016, 8 de cada 10 persones ateses en projectes de lluita contra la pobresa no poden mantenir la llar a una temperatura adequada, 20 punts més que l’any 2014 i 40 punts més que el 2011.

Les causes de la pobresa energètica són múltiples i convergeixen en molts casos. Entre elles, figuren l’encariment del preu de l’energia – durant el segon semestre de 2016, el preu de la llum va pujar un 24,6% i un 16,2% entre 2012 i 2015-, la situació de precarietat dels habitatges, que no garanteix un bon aïllament tèrmic; el baix  nivell de renda, etc.  Tots aquests factors afecten de forma generalitzada a la població catalana (un 11% de la ciutadania pateix pobresa energètica), però afecta d’una forma molt directa a les persones amb una major situació de vulnerabilitat. 

Davant d’aquesta situació, la Creu Roja ofereix a aquestes persones diferents tipus d’ajuts.  Dóna suport per pagar factures d’aigua, llum o gas, així com el lloguer de pis; per tornar a donar d’alta serveis que s’han interromput; o per tramitar ajuts amb aquesta finalitat que ofereixen administracions, empreses, etc. També es fan tallers d’estalvi domèstic durant tot l’any per tal d’estalviar costos tant econòmics com mediambientals.

Per afrontar aquesta problemàtica, la Creu Roja també considera que s’haurien d’adoptar criteris energètics en la construcció i rehabilitació d’habitatges, instar als fabricants a produir electrodomèstics el més eficients possibles energèticament, donar ajuts per al pagament del gas butà, establir sistemes per prioritzar els ajuts per a les persones en situació de major vulnerabilitat i flexibilitzar-ne les condicions d’accés, treballar perquè els preus de l’energia no segueixin creixent, continuar implicant tots els agents per garantir uns serveis mínims, promoure l’estalvi energètic a les escoles i entre el conjunt de la ciutadania, etc. La institució també insisteix que, malgrat que el fenomen de la pobresa energètica es manifesta especialment a l’hivern, els seus efectes són transversals i permanents.  

 
News search

News archived

Política de privacitat  | © 2014 Creu Roja