900 22 11 22

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
La Cruz Roja advierte que la pobreza incrementa el riesgo de sufrir depresión
06-04-2017
depression-72319_960_720
La traducción automática desde el catalán a otros idiomas puede no reproducir exactamente el texto original.
 • La Creu Roja adverteix que la incidència de la depressió entre les persones en situació de pobresa quadriplica la mitjana de la població mundial, que se situa entre el 8 i el 15% segons la Societat Espanyola de Psiquiatria.
 • Entre els programes de salut de la Creu Roja, estan els serveis d’atenció i suport emocional per ajudar les persones que atén a superar situacions de dificultat.
 • A propòsit del Dia Mundial de la Salut, centrat aquest any en la Depressió, l’OMS incideix en el missatge que aquesta malaltia es pot prevenir i tractar. Arreu del món, aquesta malaltia afecta uns 350 milions de persones.
 • La Creu Roja posa en marxa en més de 40 províncies d’arreu de l’Estat la campanya de sensibilització “Si no pots més... DEIXA-HO ANAR. Depressió. Parlem-ne’.

En motiu del Dia Mundial de la Salut (7 d’abril), que enguany l’Organització Mundial de la Salut (OMS) dedica a la prevenció de la depressió, la Creu Roja alerta que viure en situació de pobresa i amb dificultats socioeconòmiques incrementa el risc de patir aquesta malaltia. 

La depressió és el resultat d'interaccions complexes entre factors socials, psicològics i biològics. Els que han passat per circumstàncies vitals adverses (atur, dol, traumatismes psicològics...) tenen més probabilitats de patir depressió. Al seu torn, la depressió pot generar més estrès i disfunció i empitjorar la situació vital de la persona afectada.

La càrrega personal que suposa patir un situació de pobresa de forma prolongada en el temps, que comporta dificultats i dependència d’ajudes només per cobrir les necessitats bàsiques, té un gran impacte emocional i sobre l’autoestima de les persones, a més de comportar dificultats per mantenir hàbits saludables, que prevenen afectacions en la salut física.

Es calcula que entre el 8 i el 15% de la població mundial patirà depressió al llarg de la seva vida segons la Societat Espanyola de Psiquiatria, però la incidència d’aquesta afectació es quadruplica entre les persones ateses al programa de lluita contra la pobresa de la Creu Roja, segons el darrer estudi de l’Observatori de l’entitat a Catalunya (10è estudi, març 2017). Cal tenir en compte que la totalitat de persones enquestades han patit alguna afectació en la salut a causa de les seves dificultats socioeconòmiques. El 72% han patit afectacions emocionals (57,4% sense tractament i 14,6% amb tractament). En alguns casos, les afectacions emocionals a la salut prolongades en el temps han acabat derivant en dolències físiques, per l’efecte de la somatització. El percentatge d’enquestats amb dolències físiques s’ha incrementat un 18,5% entre 2013 i 2016 fins arribar al 50,8%.

La incidència de la depressió arreu del món

La depressió és una malaltia freqüent a tot el món i es calcula que afecta uns 350 milions de persones. La depressió és una cosa completament diferent de les variacions habituals de l'estat d'ànim i de les respostes emocionals breus als problemes de la vida quotidiana. Es pot convertir en un problema de salut seriós, especialment quan és de llarga durada i d'intensitat moderada a greu, causant gran sofriment i alterant les activitats laborals, escolars i familiars. En el pitjor dels casos, pot portar al suïcidi. De fet, cada any, se suïciden més de 800 000 persones, sent la segona causa de mort en el grup d'edat de 15 a 29 anys.

Arreu del món, les persones amb depressió sovint no són correctament diagnosticades, mentre que d’altres que en realitat no la pateixen són sovint diagnosticades erròniament i tractades amb antidepressius. A més, encara que hi ha tractaments eficaços, més de la meitat dels afectats (arribant al 90% en molts països) no rep tractament. Entre les dificultats per garantir  una atenció eficaç, es troben la manca de recursos i de personal sanitari capacitat, a més de l'estigmatització dels trastorns mentals i l'avaluació clínica inexacta.

La depressió, una malaltia que es pot prevenir i curar

Davant d’aquesta situació, i en el marc del Dia Mundial de la Salut, centrat aquest any en la depressió, l'Organització Mundial de la Salut incideix en el missatge que aquesta malaltia es pot prevenir i tractar.

La Creu Roja se suma a aquesta estratègia d’acció i, per això, ha llançat en més de 40 províncies d’arreu de l’Estat la campanya de sensibilització “Si no pots més... DEIXA-HO ANAR. Depressió. Parlem-ne”. Els objectius d'aquesta acció són sensibilitzar sobre la importància de la prevenció i la detecció precoç de la depressió entre la població en general i entre les persones ateses per la pròpia entitat. 

La campanya consta d'activitats de sensibilització amb l'entorn mitjançant activitats al carrer, xerrades, lliurament de material divulgatiu i jornades. També inclou activitats d'informació sobre el contingut de la campanya per a persones usuàries de projectes de Creu Roja.

A més, durant tot l’any, la Creu Roja a Catalunya ofereix serveis d’atenció i suport emocional. Les accions de suport emocional, grups d’ajuda i d’enfortiment d’autoestima resulten eines molt efectives per ajudar a superar les situacions de dificultat que atravessen moltes persones ateses per l’entitat. A més, l’entitat proporciona ajuts sanitaris, amb què ajuda a pagar la medicació a persones amb malalties cròniques, per a despeses farmacèutiques que no tenen cobertes per la seguretat social.

A continuació, es resumeixen els continguts de la campanya estatal de la Creu Roja per prevenir la depressió.

ESTIMA'T

Com pots millorar la teva salut mental?

 • Cuida el teu cos, fent exercici amb regularitat, alimentant-d'una manera equilibrada i saludable i dormint prou.
 • Pren-te el teu temps per contemplar i apreciar les coses. Presta atenció a allò que és positiu i bonic, apel·lant als cinc sentits: vista, oïda, tacte, olfacte i gust.
 • Descobreix i aprèn coses noves: estimula les sensacions, les percepcions, l'atenció, la memòria i la creativitat.
 • Intenta allunyar-te de sorolls, llums intenses, aglomeracions i busca de tant en tant aire pur... Et sentiràs bé.
 • Converteix el teu temps lliure en una prioritat. Sense abandonar les obligacions, dedicant temps a les activitats que et resulten més agradables.
 • Recolza't en persones de la teva confiança (amistats, família, companys i companyes...) i participa activament en els cercles socials amb els que tinguis relació. Mai és tard per trobar noves amistats.
 • Sigues conscient de quines situacions et provoquen estrès i busca estratègies per gestionar-lo. Aprendre a reconèixer les teves emocions i sentiments, a expressar-los i practicar les habilitats per a la vida et farà sentir molt millor.

Si no pots més... DEIXA-HO ANAR

Recorda que la depressió és una malaltia que es caracteritza per una tristesa persistent i per la pèrdua d'interès en les activitats amb les quals normalment es gaudeix, així com per la incapacitat per dur a terme les activitats quotidianes. Aquesta situació es manté durant almenys dues setmanes.

La pot patir qualsevol persona i no és un signe de debilitat. El risc es veu agreujat per la pobresa, la desocupació, esdeveniments vitals com la mort d'un ésser estimat o la ruptura d'una relació, la malaltia física i els problemes provocats per l'alcohol i les drogues, i en general pels canvis significatius en les nostres vides.

Si no pots més... DEIXA-HO ANAR. Què fer si creus que tens una depressió?

 • Parla dels teus sentiments amb algú de la teva confiança.
 • Sol·licita ajuda professional.
 • Intenta mantenir les activitats que t'agraden.
 • No t'aïllis.
 • Fes exercici regularment.
 • Mantingues hàbits regulars d'alimentació i son.
 • Evita o limita la ingesta d'alcohol i no consumeixis drogues.
 • Si tens pensaments suïcides, demana ajuda a algú immediatament.
 • Tingues en compte que la depressió és una malaltia que també et pot afectar a tu.
 • Recorda: la depressió es pot tractar. Si creus que tens depressió, demana ajuda.

Vídeo de l’Organització Mundial de la Salut: http://www.cruzroja.tv/video/9955

Información Relacionada
 
Buscador de noticias

Archivo de noticias

Política de privacidad  | © 2014 Creu Roja