902 22 22 92

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
Close to 20% of the children vulnerable situation in Catalonia there are not toys
26-05-2017
image001
The automatic translation from catalan language to other languages might not reproduce exactly the original text.
  • Segons l’últim Butlletí de Vulnerabilitat de la Creu Roja (2016), un 19,9% dels infants catalans, que viuen en llars amb dificultats socioeconòmiques, no disposen de jocs i joguines.
  • Per garantir el dret al joc, Creu Roja Joventut desenvolupa la campanya de joguines, que celebra enguany el seu 25è aniversari. La campanya forma part del projecte “La joguina educativa”, que promou el valor pedagògic i educatiu del joc de forma continuada.
  • Creu Roja Joventut organitza diumenge vinent la jornada d’activitats lúdiques i infantils “Els seus drets en joc” al Parc de l’Estació del Nord entre les 11 i les 14 h. 

Creu Roja Joventut adverteix que no es garanteix el dret al joc de tots els nens i nenes, tal com exigeix la Convenció dels Drets de l’Infant (art. 31). Entre els infants en situació vulnerable atesos per la institució humanitària a Catalunya, el 19,9% no disposa ni de jocs ni de joguines, segons el darrer Butlletí de Vulnerabilitat de la Creu Roja (2016).

Creu Roja Joventut (CRJ) ha alertat d’aquesta situació, en el marc del Dia Internacional del Joc, que es commemora diumenge vinent, 28 de maig. Coincidint amb aquesta celebració, CRJ organitza diumenge una jornada d’activitats lúdiques infantils i familiars, sota el lema “Els seus drets en joc”, que tindrà lloc al Parc de l’Estació del Nord entre les 11 i les 14 h (s’adjunta el programa).  Aquesta jornada servirà per celebrar el 25è aniversari de la Campanya de joguines de Creu Roja Joventut, que es va iniciar l’any 1992 i  es va integrar posteriorment en el projecte de “La joguina educativa”. A través d’aquest projecte, es promouen activitats de sensibilització durant tot l’any sobre el valor educatiu i pedagògic del joc i la importància que les joguines no siguin ni bèl·liques ni sexistes i fomentin valors com la sostenibilitat o el joc en grup.

 

El dret al joc

Aquest dret està reconegut a la Convenció dels Drets de l’Infant de Nacions Unides, que estableix al seu article 31: “els estats part reconeixen el dret de l’infant al descans i a l’esbarjo, al joc i a les activitats recreatives pròpies de la seva edat i a participar lliurament en la vida cultural i artística”. Tots els estats signants, entre ells l’Estat espanyol, tenen l’obligació de complir aquest compromís, amb les mesures legals i polítiques pertinents.

El Dia Internacional del Joc va néixer per iniciativa de l’Associació Internacional de Ludoteques (ITLA) l’any 1999. La data escollida va ser el 28 de maig, en commemoració del naixement d’aquesta associació. Com a Dia Internacional, encara no està reconegut per les Nacions Unides, però s’espera aconseguir-ho en un futur.

 

Un 20% dels infants en situació vulnerable no poden gaudir del dret al joc

Malgrat el seu reconeixement legal, el dret al joc no es garanteix de forma universal, ja que els infants en situació vulnerable no el poden gaudir en molts casos. En el darrer Butlletí sobre la Vulnerabilitat Social de la Creu Roja (número 13, setembre 2016), informe estatal dedicat a la infància que desglossa les dades per comunitats autònomes, s’indica que el 19,9% dels nens i nenes enquestats a Catalunya no disposen de jocs i joguines. Aquest percentatge supera en 1,9 punts la mitjana estatal del 18%.

El 10è estudi de l’Observatori de la Creu Roja (març 2017), que analitza la cronificació de la pobresa, també constata que el 90,3% de les persones enquestades, majoritàriament famílies amb fills i filles, no poden realitzar cap activitats cultural, d’oci o lleure.

També cal destacar que, durant el període més àlgid de la crisi econòmica, es van doblar els infants beneficiaris de la campanya de joguines de Creu Roja Joventut, per l’augment de les famílies amb dificultats econòmiques. Entre gener de 2008 i gener de 2015, els infants beneficiaris van passar de 14.133 a 30.000. El passat mes de gener, la xifra es va situar al voltant dels 25.000 infants, però encara continua molt per sobre dels nivells anteriors a la crisi.

 

El joc, una eina fonamental per al desenvolupament dels infants

Cal advertir que, si no es reconeix, respecta i promou el dret al joc, els infants en situació vulnerable es poden veure privats de tots els beneficis que això comporta per al seu desenvolupament social educatiu.   Durant la infància, el model principal d'aprenentatge i expressió és el joc i la joguina. Les joguines són eines amb què els nens i nenes adquireixen coneixements i comportaments en el seu procés de desenvolupament personal i, per tant, claus per a la transmissió de valors.  

El joc, no només és fonamental per promoure que els infants es diverteixin i gaudeixin de la seva infantesa, sinó que també contribueix a desenvolupar la seva intel·ligència, afectivitat i creativitat i les seves habilitats socials i de relació amb l’entorn.  A més, el joc facilita que els nens i nenes experimentin i coneguin les seves pròpies possibilitats i limitacions, contribuint així a l’autoconeixement.

 

Related Information
 
News search

News archived

Política de privacitat  | © 2014 Creu Roja