900 22 11 22

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
8 de setembre: Dia Mundial dels Primers Auxilis
07-09-2018
ariadna450x300
La traducció automàtica des del català a altres llengües pot no reproduir exactament el text original.
La Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), la Fundació Espanyola del Cor (FEC) i la Creu Roja s'han unit per crear l’APP Ariadna, amb l’objectiu de millorar la baixa taxa de supervivència de les 30.000 aturades cardíaques sobtades que es donen anualment a Espanya. Aquesta taxa no supera l’11% fora de l'hospital.

Cada minut que passa sense que actuem disminueixen un 10% les possibilitats de sobreviure, per això si presenciem una aturada cardíaca hem de trucar immediatament al 112, realitzar les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) i buscar el desfibril·lador extern automàtic (DEA) més proper per aplicar les descàrregues mentre arriba l'ambulància.

Ariadna funciona com un mapa col·laboratiu per a poder geolocalitzar ràpidament el desfibril·lador més proper. En una segona fase, l’APP enviarà també una alerta als voluntaris de la Creu Roja i altres persones formades en RCP que es trobin a prop de la persona que esta patint l’aturada cardíaca. Durant el 2017 la Creu Roja Catalunya ha format 2.085 persones en DEA i actualment té instal·lats un total de 55 aparells de DEA arreu del territori.

La SEC-FEC i Creu Roja busquen col·laborar amb les Administracions, de manera que Ariadna pugui estar connectada directament amb el Servei d'Emergències de cada comunitat autònoma, assegurant així una actuació encara més primerenca.

Ágatha Ruiz de la Prada ha estat una de les primeres a sumar-se a aquest projecte solidari i ha dissenyat la imatge de la súper heroïna Ariadna, però tots podem aportar el nostre granet de sorra a la causa, indicant o validant la ubicació dels desfibril·ladors i aconseguint d'aquesta manera entorns més segurs i millor preparats en cas d’una aturada cardíaca.

La mort sobtada cardíaca és una de les causes més freqüents de mort als països desenvolupats. A Espanya, es produeixen al voltant de 30.000 casos cada any (més de 82 cada dia), i s'estima que les possibilitats de sobreviure sense seqüeles a una aturada cardíaca extrahospitalària oscil·len entre el 5 i l’11% segons la literatura científica actual.

La rapidesa amb què es tracta al pacient en aquests casos és clau, ja que per cada minut que passa sense que actuem, es redueix un 10% la supervivència. Lamentablement, no sempre es dóna una resposta ràpida. Segons les enquestes, només el 3% de la població espanyola sabria realitzar les maniobres de reanimació cardiopulmonar si es trobés davant d’un episodi així. D’altra banda, cada comunitat autònoma té una normativa diferent en matèria de cardioprotecció, per això Espanya se situa a la cua d'Europa en quant a nombre de desfibril·ladors externs automàtics (DEA). Concretament hi ha 3 per cada 10.000 habitants: “Unes vuit vegades menys que països com Suècia, França o Dinamarca i cinc vegades menys que a Anglaterra, Itàlia o Alemanya”, apunta el Dr. Ignacio Fernández Lozano, responsable del projecte SEC-PCR de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC). “Però el problema no és només que hi hagi pocs desfibril·ladors, sinó que a més no sabem exactament on estan situats els que hi ha instal·lats”, afirma l'especialista en cardiologia.

Des de la Creu Roja es fan esforços per a canviar aquesta situació. Per això, durant el passat 2017 Creu Roja Catalunya ha format a 2.085 persones en DEA i a l’actualitat té instal·lats un total de 55 aparells de DEA arreu del territori.

En aquest context i amb motiu, el proper 8 de setembre, del Dia Mundial dels Primers Auxilis, la SEC, la Fundació Espanyola del Cor (FEC) i Creu Roja anuncien que ja està disponible l’APP Ariadna. A partir d'aquest dijous, tots els que ho desitgin podran descarregar-se de forma gratuïta l'aplicació, disponible per a dispositius iOS i Android.

Ariadna és una súper heroïna que arriba en forma d’APP per salvar vides, i es basa en un mapa col·laboratiu de desfibril·ladors a Espanya. L'usuari pot registrar-se com a ‘rastrejador’ o com a ‘col·laborador’.

Els ‘rastrejadors’ poden indicar la ubicació de desfibril·ladors, tant en espais públics com privats. I poden, fins i tot, completar la geolocalització amb fotografies del lloc perquè sigui més fàcil situar el dispositiu. També podran validar els DEA que hagin estat donats d'alta prèviament en l'aplicació. Ariadna està gamificada, per tant, els usuaris que més contribueixin al desenvolupament del mapa de desfibril·ladors rebran medalles simbòliques com a premi.

El Dr. Carlos Macaya, president de la FEC, recorda que “el desfibril·lador és un dispositiu complementari a les maniobres d’RCP” i, per això, assegura: “Més necessari que localitzar els desfibril·ladors és promoure i posar en valor l'educació de la població en maniobres de reanimació cardiopulmonar”. I és que, tal com explica, el percentatge d'espanyols que sap practicar l’RCP és “molt baix si ho comparem amb el dels països del nord d'Europa, on se situa entorn del 30%”.

En aquesta línia, és igualment important el registre de ‘col·laboradors’. Tots aquells que comptin amb un certificat oficial de formació en tècniques d’RCP i ho validin pujant-ne una foto al seu perfil, poden accedir a l'aplicació amb aquest rol.

“En una segona fase del projecte, pretenem col·laborar amb els Serveis d'Emergències de totes les comunitats i ciutats autònomes perquè estiguin connectats amb Ariadna. Així, quan rebin una trucada per parada cardiorrespiratòria, podran activar un avís d'emergències i el voluntari/col·laborador més proper a la parada rebrà una alerta en el seu telèfon mòbil indicant-li el lloc on està la parada i el desfibril·lador més proper”, avança Carmen Martín Muñoz, directora del departament de Salut i Socors de la Creu Roja. “Som conscients que és necessari unir l'esforç de tots els intervinents per posar solució a la baixa supervivència a Espanya davant de l'aturada cardíaca extrahospitalària, i creiem que aquesta aplicació pot ajudar a marcar la diferència entre la vida i la mort en molts casos”, argumenta.

Ágatha Ruiz de la Prada es suma a la causa
Ágatha Ruiz de la Prada ha volgut sumar-se a aquesta iniciativa dissenyant la imatge de l'aplicació, la súper heroïna Ariadna. “Tot el que siguin avanços mèdics, sobretot un tan important en el qual pots salvar una vida, em sembla que és fonamental. Estic molt emocionada d'estar en aquest projecte”, assegura la dissenyadora, que afegeix: “Tots hauríem de saber on està el DEA més proper”.

La resposta més ràpida davant d’una parada cardíaca
Davant d’una parada cardíaca, hem d'activar la cadena de supervivència el més aviat possible. Consisteix en sis passos:

  1. Comprovar si la persona està conscient i si respira.
  2. Si no respira, trucar al 112.
  3. Practicar les maniobres d’RCP (100-120 compressions per minut sobre l'estèrnum).
  4. Demanar a una tercera persona que localitzi el desfibril·lador més proper.
  5. Seguir les instruccions del desfibril·lador per aplicar les descàrregues.
  6. Continuar amb les maniobres d’RCP fins que arribi l'ambulància.

Sobre la SEC i la FEC

La Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) i la Fundació Espanyola del Cor (FEC) constitueixen una organització l'impuls vital de la qual és vetllar per la salut cardiovascular de la població a través de l'excel·lència clínica i investigadora, així com educativa i divulgativa. Ambdues entitats s'han convertit en el referent en castellà de la lluita contra la malaltia cardiovascular, primera causa de mort al nostre país.

La SEC compta amb més de 4.000 socis, entre cardiòlegs i professionals relacionats amb les malalties cardiovasculars, espanyols procedents de l'àmbit europeu, llatinoamericà i internacional.

La SEC té entre els seus objectius principals contribuir a la millora de la qualitat assistencial, promoure la formació i recerca cardiovascular, fomentar la prevenció i salut cardiovascular, a més de crear vincles nacionals i internacionals amb les societats homòlogues, i representar a tots els professionals interessats en l'àrea de la cardiologia.

La FEC compta amb més de 4.000 membres, entre els quals s'inclouen els cardiòlegs de la SEC, professionals d'infermeria en cardiologia, associacions de pacients, entitats privades i socis particulars..

Informació Relacionada
 
Cercador de notícies

Arxiu de notícies

Política de privacitat  | © 2014 Creu Roja