900 22 11 22

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
Prevenció i detecció precoç per minimitzar l'impacte del VIH i la sida entre la població
30-11-2018
Imatge_web
Reforçar la prevenció per evitar noves infeccions és un dels reptes pendents.
La traducció automàtica des del català a altres llengües pot no reproduir exactament el text original.
1 de Desembre, Dia Mundial de la resposta davant el VIH i la sida

Amb el lema ‘Davant el VIH, escull les teves millors cartes’, la Creu Roja ha   engegat una nova campanya que pretén incidir en la importància de la prevenció i la detecció precoç.

La Creu Roja a Catalunya porta més de 25 anys realitzant atenció domiciliària  a persones afectades pel VIH i la sida.


El VIH continua sent un problema de salut mundial. Malgrat que s'han produït importants avenços en la prevenció, detecció i tractament del VIH, segons dades d’ONUSIDA, al 2017 prop de 150.000 persones vivien amb VIH a Espanya. A Catalunya, hi ha aproximadament 500 noves infeccions pel VIH a l’any.

Malgrat els èxits aconseguits, encara queden reptes pendents, com reforçar la prevenció per evitar noves infeccions i aconseguir una detecció precoç quan es produeixen. Segons el registre estatal de casos de Sida a Espanya, el 46% dels nous diagnòstics al 2016, van ser tardans. Durant el període 2009-2016 les xifres de diagnòstic tardà no han disminuït.

Per aquests motius, la Creu Roja Espanyola i la Creu Roja Joventut engeguen la campanya ‘Davant el VIH, escull les teves millors cartes’ que pretén incidir en la importància de la prevenció i la detecció precoç per minimitzar l'impacte del VIH i/o sida entre la població. A més, la intenció és sensibilitzar i promoure canvis en actituds i comportaments relacionats amb l'estigma i la discriminació cap a les persones que viuen amb VIH i/o Sida.

Segons dades de l'enquesta d'actituds i creences de SEISIDA, pel període 2008-2012, els indicadors d'estigma i discriminació de les persones amb VIH han disminuït durant els últims anys a Espanya, però encara són força elevats: 49,2% a les escoles, 38,7% als comerços i 25,8% a la feina.

Servei Multicanal d'Informació i Prevenció del VIH

Es tracta d'un servei que la Creu Roja presta a la població a través de diferents canals, com les xarxes socials, la pàgina web, el telèfon d'atenció i el xat, per atendre de forma gratuïta i anònima diferents consultes relacionades amb el VIH i la sida. Al 2017, a través d'aquest servei es va donar resposta a més de 44.000 consultes.

Atenció domiciliària

L´any 1992 es va iniciar el Programa d´Atenció Domiciliària per a malalts de sida de la Creu Roja a Barcelona (PADS). Va començar com un projecte integral d’assistència domiciliària adreçat a persones en situació de malaltia terminal i s’ha anat transformant també en un projecte que treballa per la integració, la millora de la salut, i la inserció laboral, entre d’altres.
És l’únic servei  a Catalunya que ofereix una assistència integral a malalts afectats per la problemàtica de toxicomania-sida.

El projecte del PADS és també un equip de reforç de referència a les Unitats hospitalàries de patologia infecciosa, Serveis Socials i Centres d’Atenció Primària de Salut (CAP’s) de Barcelona i de l’àrea metropolitana. Disposa d´un telèfon d´atenció 93.3194456 i d´un correu electrònic per a consultes: pads@creuroja.org

D’altra banda, als serveis d’atenció a persones amb drogodependències (CAS i Àrea de Reducció de Danys - Lluis Companys) també es treballa per a la detecció precoç oferint les proves de detecció ràpida del VIH/sida, counselling i acompanyament en el procés de diagnòstic per aconseguir un accés ràpid als tractaments entre els col·lectius més vulnerables amb dificultats d’accés a la xarxa de salut normalitzada.

Casa d’acollida a Tarragona

A Creu Roja Tarragona es gestiona la Casa d’acollida, un recurs alternatiu per acollir temporalment persones afectades per VIH/ sida que no disposen d’un entorn familiar i social que pugui responsabilitzar-se de la seva cura. També es desenvolupa un projecte SABA d’acompanyament a la vida autònoma que ofereix atenció integral a la persona i familiars.

Durant 2017, més de 3 milions de persones a Espanya han rebut informació sobre les mesures de prevenció del VIH a través de les xerrades, tallers, consultes telefòniques i accions en línia dutes a terme per la Creu Roja.

Servei Multicanal d´Informació i Prevenció del VIH i altres ITS
Chat Facebook Twitter Web 900 111 000
 

Informació Relacionada
 
Cercador de notícies

Arxiu de notícies

Política de privacitat  | © 2014 Creu Roja