900 22 11 22

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
6 de cada 10 persones ateses per la Creu Roja en programes socials i d’ocupació són dones
07-03-2019
imatge-web
Creu Roja Joventut llança la campanya ‘Dones amb poder, dones apoderades’ per sensibilitzar joves i adolescents sobre la importància de fomentar l’apoderament de les dones.
La traducció automàtica des del català a altres llengües pot no reproduir exactament el text original.

En els projectes de lluita contra la pobresa, el percentatge de dones representa el 61%, mentre que en els de gent gran i persones cuidadores arriba al 72%.

El 2018, un total de 3.698 dones han participat en programes de formació i recerca de feina de la Creu Roja, de les quals un 26% han aconseguit reincorporar-se al mercat laboral.

Prop de 20.000 dones de col·lectius amb especial risc sanitari han estat ateses en diferents programes d’assistència i prevenció en salut.

Creu Roja Joventut llança la campanya ‘Dones amb poder, dones apoderades’ per sensibilitzar joves i adolescents sobre la importància de fomentar la  participació i l’apoderament de les dones en tots els àmbits.

Tot i els avenços aconseguits durant els darrers anys, la bretxa salarial i de pensions, la violència masclista, la precarització de les condicions laborals i els nivells més alts d’exclusió social entre les dones demostren que encara hi ha feina a fer per assolir la igualtat de gènere.

Durant l’any 2018, la Creu Roja ha donat suport a més de 48.716 dones en projectes d’intervenció social adreçats a col·lectius vulnerables (gent gran, lluita contra la pobresa i l’exclusió, discapacitat, etc...), així com en programes de formació i recerca de feina, xifra que representa el 60% del total de les persones ateses per l’entitat en aquests àmbits.

La institució humanitària ha fet públiques aquestes dades coincidint amb la commemoració el 8 de març del Dia Internacional de la Dona. Amb motiu d’aquesta jornada, Creu Roja Joventut també ha llançat la campanya ‘Dones amb poder, dones apoderades’ amb l’objectiu de sensibilitzar joves i adolescents sobre la importància de fomentar la participació i el lideratge de les dones en els diversos àmbits i superar la desigualtat de gènere.


Lluita contra la pobresa, gent gran, ocupació i salut

Al llarg del 2018, s'han atès 19.433 dones (61% del total) a través dels programes de lluita contra la pobresa destinats a cobrir necessitats bàsiques d'alimentació, higiene, material escolar o subministraments d'aigua, llum i gas. Segons el darrer estudi de ‘L'Observatori’ de la Creu Roja (juny 2018), 1 de cada 4 persones ateses en aquests programes són dones soles amb infants a càrrec.

Aquestes dades posen en relleu que la pobresa no només afecta més les dones, sinó que hi ha una relació directa entre el procés d'empobriment i el de gènere, tal com destaca l’informe 'Monoparentalitat femenina i pobresa' (2018) de la Taula del Tercer Sector.

En el cas dels programes de gent gran i en els de persones cuidadores és on hi ha la proporció més alta de dones. Durant el 2018, la Creu Roja ha atès 18.044 dones (el 72% del total) a través de projectes de suport a domicili, envelliment actiu i teleassistència i 737 (71% del total) en programes adreçats a persones cuidadores familiars, com grups de suport emocional i capacitació.

La desigualtat de gènere existent a nivell social també es reflecteix en els projectes d’ocupació que porta a terme l’entitat, dels quals les dones són també les principals demandants. Durant el 2018, 3.698 dones (el 59% del total) han participat en programes de la Creu Roja destinats a promoure la formació i les oportunitats de trobar de feina, i un 26% han aconseguit reincorporar-se al mercat laboral.

A més, durant 2018, un total de 19.327 dones de col·lectius amb especial risc sanitari han estat ateses en diferents programes d’assistència i prevenció en salut. El treball per apoderar les dones i trencar estigmes i discriminacions per accedir amb igualtat als recursos sanitaris esdevé un dels eixos fonamentals d’actuació.


Projectes específics per a dones en situació d’alta vulnerabilitat

La Creu Roja porta a terme programes adreçats a dones que han patit violències de gènere. Del total de 4.103 dones ateses en aquest àmbit d’intervenció, la majoria (3.577) correspon al servei Atenpro de teleassistència mòbil per a víctimes de violència i la resta als projectes d’apoderament i lideratge.

Des de l’entitat també es desenvolupen accions específiques per a treballadores sexuals com  el projecte d’atenció integral a dones que exerceixen aquesta activitat en espais tancats de Barcelona (3.824 usuàries) i la Unitat Mòbil de Salut que atén aquest col·lectiu als carrers de Tarragona i Barcelona i els ofereix assessorament en la prevenció de malalties de transmissió sexual, acompanyament ginecològic, reducció de riscos davant consums i eines de negociació i prevenció de conductes violentes davant els clients.

A través de totes aquestes intervencions, la institució humanitària pretén contribuir a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, concretament de l’objectiu cinquè que busca aconseguir la igualtat i l’apoderament de totes les dones i nenes.

Tota aquesta tasca no seria possible sense el suport de les 16.396 persones voluntàries que la Creu Roja té a Catalunya, de les quals 9.494 són dones voluntàries, xifra que representa el 58% dels seus membres.


 

Informació Relacionada
 
Cercador de notícies

Arxiu de notícies

Política de privacitat  | © 2014 Creu Roja