900 22 11 22

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
7 de cada 10 persones no té cap coneixement sobre primers auxilis
28-03-2019
primersauxilis
Arran de l'estudi, l'entitat llança la campanya ‘Saber és Salvar’ sobre primers auxilis.
La traducció automàtica des del català a altres llengües pot no reproduir exactament el text original.

Més de la meitat de la població enquestada no sap utilitzar el desfibril·lador i només el 67% trucaria al 112 davant una emergència.

Comptar amb més gent preparada en primers auxilis permetria salvar diàriament entre un 15% i un 20% més de vides humanes.

L’estudi posa en relleu la necessitat d’augmentar el nombre de persones formades en aquest àmbit, ja des de l’escola, i d’actualitzar aquests coneixements de manera sistemàtica cada 3 o 4 anys.

La Creu Roja llança la campanya ‘Saber és Salvar’ que compta amb una pàgina web amb recursos i formació sobre primers auxilis, vídeos i materials de sensibilització.

7 de cada 10 persones a Catalunya no té cap formació en primers auxilis per poder actuar adequadament davant una situació d'urgència, xifra que s’allunya de les dades de països com Noruega, Alemanya, Àustria i Islàndia on el percentatge de gent preparada per afrontar una emergència oscil·la entre el 75% i el 95% de la població.

Augmentar el nombre de persones formades en aquest àmbit, ja des de l’escola, i actualitzar aquests coneixements de manera sistemàtica cada 3 o 4 anys esdevenen reptes prioritaris a nivell social. No en va, comptar amb més gent preparada en primers auxilis permetria salvar diàriament entre un 15% i un 20% més de vides humanes.

Aquestes són algunes de les conclusions de l'Estudi sobre el coneixement dels primers auxilis que la Creu Roja ha presentat el 28 de març a Barcelona. L’informe parteix d’una mostra de 610 persones sòcies de l’entitat de tot Catalunya enquestades el febrer del 2018, i que esdevé una mostra prou representativa de la societat.

Reciclatge continu i des de l’escola

El document constata que el 65,7% de les persones enquestades manifesta la voluntat de formar-se en aquest àmbit i, en aquest sentit, destaca la importància de buscar nous formats de formació per arribar a més gent, així com la necessitat d'incloure aquests coneixements obligatòriament en els plans d’estudi escolars des de la infantesa i l'adolescència.

Tot i així, haver fet un curs de primers auxilis un cop a la vida no és suficient ja que el record de les tècniques apreses comença a disminuir a partir del tercer any. Cal, per tant, que les persones es reciclin cada 3 o 4 anys, aproximadament, per recordar i aprendre nous continguts.

L'estudi assenyala també la necessitat d'incorporar els primers auxilis psicològics en l'ensenyament dels primers auxilis i proporcionar eines perquè les persones coneguin com controlar millor les seves emocions i puguin donar una resposta més efectiva i resolutiva a l'hora d'actuar en una situació crítica.

Recursos comunitaris: millorar-ne la difusió i la formació

Tot i que han passat onze anys des de la posada en marxa del número d’emergències 112, només el 67,5% de les persones enquestades trucaria a aquest telèfon davant una urgència, mentre que un 30% contactaria amb altres números d'emergències.

D'altra banda, malgrat que la majoria dels enquestats coneix què és un desfibril·lador (91,6%), únicament el 37,8% sabria utilitzar-lo correctament.

Aquestes dades posen en relleu que perquè els recursos comunitaris siguin útils han d'anar acompanyats tant de difusió com de formació. Quan això es fa, augmenta el nombre de persones que, a part de saber de quin recurs es tracta, també sap fer-ne ús.

Potenciar la prevenció

L’estudi reflecteix també la importància de promoure la prevenció  per evitar situacions crítiques, ja sigui sensibilitzant la població sobre la necessitat de tenir cura de l’entorn físic i el medi ambient com potenciant accions i hàbits que fomentin la salut integral de les persones.
En aquesta línia, l’informe analitza els hàbits a la llar, al carrer  i en espais d’esbarjo com la platja o la muntanya, on es produeixen la majoria de les urgències.

Les dades mostren que a casa, quan les persones són a la dutxa o quan s’han d’enfilar per
agafar alguna cosa, són els moments en què s’assumeixen més riscos de patir una caiguda: el 34,3% no fa servir catifes antilliscants i el 32,7% utilitza tamborets i altres superfícies per pujar-s’hi. D’altra banda, el 14% de les persones no informa sobre la seva localització quan fa sortides a la muntanya, malgrat que els rescats i les recerques són un dels principals motius d’actuació del cossos d’emergència.

Tot i que el 74,2% de les persones enquestades afirma cuidar-se, l’estudi destaca que cal potenciar hàbits com practicar exercici (gairebé una tercera part no en fa mai o en fa poques vegades); disminuir el consum de dolços, relacionat amb risc de malalties com l’obesitat, la diabetis i l’osteoporosi; o protegir-se la pell a la platja (el 10% reconeixen no fer-ho, tot i que l’exposició al sol és la causa del càncer de pell en el 90% dels casos).

Campanya ‘Saber és salvar’

Arran de l’estudi, la Creu Roja ha llançat la campanya ‘Saber és Salvar’ que compta amb materials de sensibilització, vídeos i la pàgina web primersauxilis.org on informar-se i formar-se en aquest àmbit.

Informació Relacionada
 
Cercador de notícies

Arxiu de notícies

Política de privacitat  | © 2014 Creu Roja