900 22 11 22

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
Red Cross commemorates the 25 years of the house for people with HIV in Tarragona
29-11-2019
casa_acollida_tarragona_web
During these years, have attended to 209 people users.
The automatic translation from catalan language to other languages might not reproduce exactly the original text.

És l’únic recurs residencial que l’entitat té a Catalunya destinat a persones amb VIH en situació d’exclusió social. Durant aquest temps, s’hi han  atès 209  usuaris i usuàries.

Amb el lema ‘VIH: la informació et dona poder’, s’ha posat en marxa una nova campanya de sensibilització per incidir en la importància de la informació, la prevenció i la detecció precoç de la malaltia entre la ciutadania.


Fa 25 anys, Creu Roja Tarragona va fundar la Casa d’ Acollida per a persones que conviuen amb VIH /sida, amb l’objectiu de cobrir unes necessitats sobrevingudes d’una infecció viral sobre  la qual, aleshores, hi havia un gran desconeixement de tot allò que envoltava el virus, tant a nivell social, com mèdic.

Un recurs que continua sent l’únic a tot Catalunya, on la seva funció ha canviat, any rere any, gràcies als avenços mèdics. Així, ha passat de ser un espai on la funció principal era procurar la màxima qualitat de vida a unes persones que eren malaltes terminals i que no tenien xarxa per acompanyar-los en aquesta fase final i inevitable, a ser una “llar”, de pas, on oferim totes les eines i suport necessari psicosocial perquè els residents de la cassa reprenguin la seva vida d’una manera autònoma. Durant aquest temps, s’hi han atès 209 persones usuàries.

Durant el procés, els residents es beneficien del treball multidisciplinari dels diferents departaments de la Creu Roja a Tarragona, i reben des d’assessorament jurídic, orientació i seguiment en la recerca de feina i participació en itineraris d’ocupació fins a activitats formatives, entre d’altres suports. La durada de l’estada al recurs és variable, donat que depèn de l’evolució personal, tenint en compte que l’objectiu final és la millora de la qualitat de vida, la inclusió social i l’empoderament dels usuaris i usuàries. Per poder assolir aquests objectius és fonamental el treball en equip amb les entitats i recursos sanitaris del territori.

Aquest recurs residencial compta amb el finançament del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i forma part de la Comissió de VIH/sida i Exclusió Social en la qual es troben deu recursos més, d’aquest tipus, gestionats per altres entitats.


Campanya ‘VIH, la informació et dona el poder’

La commemoració dels 25 anys de la Casa d’Acollida s’emmarca en les diverses iniciatives que la Creu Roja porta a terme amb motiu de del Dia Mundial de la Sida que se celebra el dia 1 de desembre, com la campanya de sensibilització ‘VIH, la informació et dona el poder’
Creu Roja Joventut ha llançat aquesta iniciativa amb l’objectiu de contribuir a la prevenció del VIH/Sida i a la reducció de l’estigma i la discriminació associades a aquesta infecció. Amb aquesta proposta es vol conscienciar les persones de la importància de la informació, la prevenció i la detecció precoç, així com conèixer els falsos mites per no discriminar.


Atenció a malalts i sensibilització social, claus de l’acció de l’entitat

A Catalunya, segons dades de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, s’estima que 32.429 persones viuen amb el VIH i la taxa d’incidència de la infecció és de 8,1 casos per cada 100.000 habitants. Els casos diagnosticats de VIH han caigut un 25% en cinc anys, reducció que s’explica, en part, per la disminució i retard en la declaració de la malaltia però també per les polítiques i accions preventives.

Durant el 2018, a través dels Programes Específics d’Atenció i Seguiment de persones amb VIH/Sida de Creu Roja a Catalunya, s’ha donat suport a 146 persones, de les quals 101 homes i 45 dones a través de 24.787 intervencions, i s’ha arribat a 46.934 persones a través d’accions de sensibilització i prevenció.

A més de la Casa d’Acollida de Tarragona, la institució compta amb el Programa d´Atenció Domiciliària per a malalts de sida de la Creu Roja a Barcelona (PADS), un projecte que treballa per a la integració, la millora de la salut, i la inserció laboral i que és l’únic servei  a Catalunya que ofereix una assistència integral a malalts afectats per la problemàtica de toxicomania-sida.
Al Camp de Tarragona, durant el 2018, s’han notificat 41 nous diagnòstics de VIH, xifra que representa una taxa anual de 6,6 casos per 1000.000 habitants, amb una disminució d’un 5% respecte l’any anterior.


Servei Multicanal d'Informació i Prevenció del VIH

És un servei que la Creu Roja presta a la població a través de diferents canals, com les xarxes socials, la pàgina web, el telèfon d'atenció i el xat, per atendre de forma gratuïta i anònima diferents consultes relacionades amb el VIH i la sida.
El 2018, a través d'aquest servei es va donar resposta a més de 50.000 consultes a nivell estatal, de les quals un 20% aproximadament van anar adreçades a facilitar que les persones accedissin al diagnòstic precoç de la malaltia. D’aquesta manera, el nombre de persones que desconeixen estar infectades ha disminuït en els darrers temps d’un 30% fins a un 14%, apropant-se a la consecució dels objectius plantejats per a l’Estat espanyol.

 

Related Information
 
News search

News archived

Política de privacitat  | © 2014 Creu Roja