900 22 11 22

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
Les dones representen prop del 65% de les persones ateses en programes de pobresa de la Creu Roja a Catalunya
06-03-2020
IMG-Punto-Violeta3-FIB-Castellon-20190720_ssykczia-web
Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, la Creu Roja alerta de la feminització de la pobresa.
La traducció automàtica des del català a altres llengües pot no reproduir exactament el text original.

El 21% d’aquestes dones són mares soles amb fills a càrrec i esdevenen el segon col·lectiu més nombrós atès en els programes de pobresa.

Durant 2019 més de 4.000 dones han participat en projectes per augmentar-ne l’ocupabilitat i buscar feina, de les quals el 38% han aconseguit incorporar-se al mercat laboral.

Creu Roja Joventut llança la campanya “#Inqüestionables: no ens en falten les ganes, ens sobren els perquès” per visibilitzar totes les dones i reconèixer la seva tasca fonamental a la societat.

Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, la Creu Roja alerta de la feminització de la pobresa i recorda que la desigualtat de gènere està en la base de la discriminació que pateixen les dones i que es manifesta de múltiples formes: precarietat laboral, bretxa salarial i de pensions, falta d'oportunitats i vulneracions de drets.

Durant el 2019, l’organització ha atès 31.843 persones en programes de pobresa a Catalunya, de les quals 20.426, és a dir, el 64%, han estat dones que han rebut suport per cobrir necessitats bàsiques d'alimentació, higiene, material escolar o subministraments d'aigua, llum i gas.

Segons el 12è estudi de ‘L’Observatori’ de la Creu Roja (octubre 2019), els grups més vulnerables a la cronificació de la pobresa són les dones i les persones de més de 50 anys. Aquest document, elaborat amb dades de les persones ateses en programes de pobresa de l’entitat, posa en relleu que el 21% d’aquestes dones són mares soles amb fills a càrrec i esdevenen el segon col·lectiu atès més nombrós. També constata que tenen una major tendència a dependre dels ajuts i presenten més dificultats per recuperar-se de la seva situació que la resta de famílies amb infants.
L’estudi destaca que la majoria de les famílies monoparentals formades per mares amb descendència es formen a conseqüència de la ruptura de parella i en un 61% dels casos la custòdia la té la mare. Tot i així, el 100% de les mares que tenen dret a la prestació que els correspon no la reben.
 

Més de 4.000 dones en projectes d’ocupació

La desigualtat de gènere existent a nivell social també es reflecteix en els projectes de gent gran i ocupació que porta a terme l’entitat, dels quals les dones són també les principals demandants.

En els programes de gent gran i en els de persones cuidadores és on hi ha la proporció més alta de dones, que encara són més invisibles per la seva edat. Durant el 2019, la Creu Roja ha atès 19.339 dones (el 73% del total) a través de projectes de suport a domicili, envelliment actiu i teleassistència i 1.043 en programes adreçats a persones cuidadores familiars, com grups de suport emocional i capacitació.
D’altra banda, un total de 4.159 dones (el 61% de persones usuàries de l’àmbit d’ocupació) han participat en programes de la Creu Roja destinats a promoure la formació competencial i les oportunitats de trobar una feina. Un 38% han aconseguit incorporar-se al mercat laboral ordinari i el 42% s’han format professionalment.
L'ocupació no només obre oportunitats laborals, també comporta canvis importants per a moltes d'elles com, per exemple, poder afrontar d’una altra manera una situació de violència o aconseguir ingressos propis que l’ajudin a tirar endavant la família en els casos de ser mare sola amb fills a càrrec.

Programes d’inclusió i salut

Entre les actuacions que duu a terme l'organització humanitària amb dones i nenes des dels programes d'inclusió, moltes porten implícit l'objectiu de fomentar-ne l’apoderament, com els grups per a dones víctimes de violència de gènere que afavoreixen la seva recuperació emocional, la superació de la violència patida i la construcció de xarxes sòlides de suport mutu. El suport a dones migrants busca que aquestes construeixin les seves pròpies xarxes i obtinguin eines per al lliure exercici dels seus drets.
Altres activitats amb dones són tallers d'autodefensa, d'autocura i sexualitat, formacions en igualtat d'oportunitats i per a la prevenció de violències masclistes, així com activitats d'oci i expressió d'emocions d'una forma lúdica.
Els alts nivells de precarietat i exclusió social de les dones també incideixen directament en la seva salut física i emocional i agreugen les desigualtats en salut ja existents per raó de gènere i biologia.

Durant el 2019 des dels programes de salut de Creu Roja s’han atès més de 12.000 dones en situació de vulnerabilitat a través d’accions adreçades a capacitar i informar sobre malalties amb més prevalença en els cicles de vida de les dones, treballar en la reducció de danys en addiccions amb intervencions específiques per a elles (el CAS Lluís Companys ha obert el primer espai de reducció de danys per a aquest col·lectiu a la ciutat de  Barcelona ) i sensibilitzar sobre drets en salut sexual i reproductiva i prevenció de malalties de transmissió sexual, entre d’altres.
 

Campanya ‘Inqüestionables’

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, Creu Roja Joventut també llança la campanya ‘Inqüestionables: no ens en falten les ganes, ens sobren els perquès’ per continuar avançant en la igualtat de gènere, visibilitzar les dones i reconèixer el seu paper en la societat, tant el de les dones que són més conegudes, com el de les que són anònimes, perquè totes són inqüestionables.

En aquest sentit, Creu Roja Joventut promou la sensibilització i prevenció de la violència de gènere entre infants i joves a través d'iniciatives com el projecte de Prevenció de conductes violentes en centres educatius, a través del qual va realitzar el 2019 més de 40 tallers en què van participar prop de 1.500 nens, nenes i joves de tot Catalunya.


Objectiu de Desenvolupament Sostenible núm. 5

Aquestes dades demostren que és inqüestionable continuar treballant per contribuir a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides i, en aquest cas, de l’objectiu cinquè, que busca aconseguir la igualtat i l’apoderament de totes les dones i nenes.

Davant aquest context, la Creu Roja, a través de diferents accions, persegueix reduir, minimitzar o eliminar aquestes situacions de desigualtat i discriminació contribuint a afavorir la igualtat d'oportunitats entre homes i dones en els seus diferents àmbits d'actuació.

Tota aquesta tasca no seria possible sense el suport de les persones voluntàries i sòcies i de l’equip tècnic de l’entitat. De fet, de les 16.647 persones voluntàries que la Creu Roja té a Catalunya,  9.842 són dones (59% del total) mentre que de les 222.692 persones sòcies, elles representen també el 60%. Pel que fa al personal tècnic, de les 1.468 persones contractades per l’entitat, 1.060 són dones, xifra que representa  el 72%.


Sobre la Creu Roja

La Creu Roja representa el més gran moviment humanitari, ciutadà i independent del món que col·labora des de fa 155 anys amb entitats públiques i privades perquè la humanitat i la dignitat arribin a totes les persones arreu del món.

A Catalunya la Creu Roja compta amb més de 16.600 persones voluntàries i més de 300 punts d'atenció a tot el territori, que permeten atendre anualment mig milió de persones, 165.000 de les quals en programes socials. L’entitat té també el suport de més de 227.000 persones sòcies, empreses i aliats.

La Creu  Roja pertany al Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja present a 192 països i actua sempre sota els seus set principis fonamentals: Humanitat, Imparcialitat, Neutralitat, Independència, Caràcter Voluntari, Unitat i Universalitat.

 

Informació Relacionada
 
Cercador de notícies

Arxiu de notícies

Política de privacitat  | © 2014 Creu Roja