900 22 11 22

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
Més del 80% de les persones cuidadores són dones
03-07-2020
Cuidadores_web
A través del Multicanal SerCuidadorA s'ofereix suport a aquest col·lectiu.
La traducció automàtica des del català a altres llengües pot no reproduir exactament el text original.

Els principals problemes als quals s'enfronten les persones cuidadores no professionals són la manca de formació i el desconeixement de recursos, la sobrecàrrega de tasques, l'absència de suport i l'abandonament de la seva pròpia vida.

La Creu Roja elabora un decàleg de consells per a persones cuidadores en la nova normalitat.

Durant el confinament, la Creu Roja ha continuat realitzant una tasca de suport i suport emocional a les persones que tenen cura d'altres persones a través del Multicanal SerCuidadorA el projecte d'atenció a persones cuidadores i d'iniciatives com #YoMeQuedoACuidarEnCasa i #LoMuchoQueNosHanDado.

La tasca de cures reporta nombrosos beneficis per a les persones cuidadores.


La Creu Roja dedica part de la seva acció amb persones grans a cuidar les persones cuidadores. Per a això, desenvolupa accions específiques dirigides a les persones que cuiden per millorar les seves capacitats a l’hora de gestionar aquesta tasca, reduir la intensitat o càrrega de la cura a través d'accions de respir i fomentar el suport mutu. En total, durant 2019, Creu Roja ha atès més de 259.000 persones grans, dependents i cuidadores des de diferents programes, amb la participació de 45.750 persones voluntàries.

Durant el període de confinament per la COVID-19, la Creu Roja ha continuat fent una tasca de suport i suport emocional a les persones que cuiden d'altres persones a través del Multicanal SerCuidadorA, el projecte d'Atenció a persones cuidadores i amb el llançament d'iniciatives com #YoMeQuedoACuidarEnCasa i el concurs de relats #LoMuchoQueNosHanDado.

"Cuidar es conjuga en femení, singular i privat". Així de clarament parla Aurora González, responsable del Servei Multicanal SerCuidadorA en referir-se a la tasca que duen a terme les persones cuidadores no professionals, feina que, moltes vegades, queda invisibilitzada perquè es fa fonamentalment en l'àmbit del domicili privat i es tracta d'una activitat no remunerada.

Les xifres, així ho testifiquen. Segons les dades de les persones ateses per la Creu Roja, més del 80% de les persones que cuiden són dones. A més, la majoria d'elles són familiars de la persona dependent (filles o esposes).

"Altres característiques del perfil majoritari de la persona cuidadora és que té una edat superior als 50 anys, comparteix domicili amb la persona cuidada, afronta la seva tasca diàriament, no té d'ocupació remunerada i comparteix aquest rol de cuidadora amb altres rols familiars i no rep ajuda d'altres persones", explica Aurora González.

Els principals problemes als quals s'enfronten les persones cuidadores no professionals són la manca de formació i el desconeixement de recursos que les deixa indefenses davant una situació molt complicada, la sobrecàrrega de tasques que produeix esgotament que afecta la salut física (dolors musculars, de cap…) i mental (estrès, angoixa, ansietat, pensaments negatius..), l'absència de suport que els produeix aïllament i l'abandó de la seva pròpia vida perquè tot passa a girar entorn de la persona dependent a qui es cuida. "Però aquestes dificultats es poden abordar amb formació, informació, recursos de respir, grups de suport i reconeixement de la seva figura i la seva tasca", destaca González.


La tasca de la cura també reporta nombrosos beneficis

Malgrat la tòpica imatge de la cura com una 'càrrega', la tasca de la cura també reporta nombrosos beneficis per a les persones cuidadores, com el fet de sentir-se útil, sentir que un és volgut, adquirir noves habilitats i coneixements, o el fet de poder estrènyer la relació amb les persones cuidades. "Qui no cuida a qui té al costat, s'està perdent alguna cosa", assenyala la portaveu de Creu Roja.


Decàleg per a persones cuidadores en la nova normalitat

Amb l'arribada de la nova normalitat, el Servei Multicanal SerCuidadorA, vol continuar oferint el seu suport a les persones que el requereixin i, per això, ha elaborat un decàleg per a persones cuidadores de persones majors/dependents:

1. Entén que és normal que et sentis més sobrecarregat/a que habitualment, estem vivint una situació extraordinària. La persona a qui cuidem també pot trobar-se més inestable, enfadada o trista.

2. Replanteja les teves rutines i les tasques de la cura a la nova normalitat per no abandonar els hàbits saludables adquirits.

3. Informat/a dels canvis i recomanacions oficials. Aplica les mesures de prevenció de la COVID-19 a totes les teves accions i també a la persona a la qual cuidem.

4. Consolida el contacte amb les persones del teu entorn, entre tots/as podem ajudar-nos.

5. Manté els diferents canals de comunicació utilitzats fins ara per continuar amb contacte amb amistats i familiars.

6. Comparteix les teves emocions i afronta la nova situació amb optimisme.

7. Reprèn, en la mesura que sigui possible, les activitats que realitzaves abans del confinament.

8. Sent-te útil i reconeix l'esforç que has realitzat durant aquest període de confinament.

9. Continua cuidant-te. Reserva un temps per a tu, per fer alguna cosa que t'agradi i que et reconforti.

10. Si tens dificultat per adaptar-te a la nova normalitat demana ajuda professional. Des de SerCuidadorA atendrem les teves consultes i et donarem suport emocional a través del 900 365 100.


Creu Roja disposa d'un servei d'informació i suport gratuït per a les persones cuidadores: és el Servei Multicanal SerCuidadorA posat en marxa el 2007 i que es configura entorn d'una pàgina web:www.sercuidador.org i www.sercuidadora.org que s'actualitza sovint, i que al llarg d’aquest any ha rebut més de 30.000 visites a les seves pàgines i ha aconseguit més de 9.000 nous visitants.

El Servei Multicanal SerCuidadorA també compta amb una app descarregable des de GooglePlay i AppleStore. La web i l'app permeten una disponibilitat 24 hores dels continguts en qualsevol part del món mitjançant un dispositiu amb accés a internet.


SerCuidadorA també manté presència en diferents xarxes socials de Twitter, Facebook, Instagram, Linkedin i YouTube, amb més de 27.000 persones seguidores. I tot això sense oblidar una atenció directa i personalitzada a través de les consultes rebudes en el telèfon d'atenció gratuït 900.365.100, en el correu electrònic sercuidador@cruzroja.es i sercuidadora@cruzroja.es, així com l'atenció continuada a través de whatsapp en el 678.48.09.51 i en els missatges personals a través de les xarxes socials.

 

Informació Relacionada
 
Cercador de notícies

Arxiu de notícies

Política de privacitat  | © 2014 Creu Roja