900 22 11 22

 
Creu Roja
FacebookTwitterInstagramFlickrSlideShareIssuuGoogle+Youtube
 
 
 
 
 
 
Girona llança l’acció "Truca a la porta" per conscienciar i detectar situacions de soledat en persones grans
01-10-2020
sempre 450x330
Acte de presentació de l'acció "Truca a la porta" a Girona
La traducció automàtica des del català a altres llengües pot no reproduir exactament el text original.

La Fundació ”la Caixa”, l’Ajuntament de Girona i la Creu Roja, en el marc del programa «Sempre Acompanyats», presenten una campanya de sensibilització per implicar la ciutadania i afrontar situacions de soledat en la gent gran donant visibilitat a la realitat que s’amaga darrere algunes portes.

El confinament provocat pel context d’emergència sanitària ha pogut agreujar el sentiment de soledat en la gent gran. Aquesta experiència ha posat de manifest la rellevància dels recursos i les fortaleses personals per afrontar aquestes situacions.

L’objectiu del programa «Sempre Acompanyats» és empoderar les persones en situació de soledat, facilitar la construcció d’una comunitat compromesa amb elles i sensibilitzar la ciutadania per afrontar aquestes situacions. A Espanya, les persones més grans de 65 anys representen el 19,1 % de la població, i es preveu que el nombre augmenti fins al 24,9 % el 2068.

A Girona, el programa es duu a terme des de finals de 2013 i, durant aquest temps, ha atès 113 persones grans i ha fet gairebé 200 activitats de sensibilització que han arribat a més de 10.000 persones i en les quals s’han implicat 26 voluntaris i 15 entitats dels barris Vell, Centre, Mercadal i Sant Narcís.

Darrere de cada porta s’hi amaguen diferents realitats. Amb l’objectiu de detectar possibles situacions de soledat en la gent gran, el programa «Sempre Acompanyats» ha llançat a Girona l’acció Truca a la porta. La Fundació ”la Caixa”, l’Ajuntament de Girona i la Creu Roja han desvelat avui el missatge de la campanya de sensibilització, coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran.

La iniciativa, impulsada als territoris en els quals es desplega el programa, neix amb la voluntat de conscienciar sobre la realitat de la soledat i la importància de crear vincles. A més, s’obre a la ciutadania per captar voluntaris, detectar situacions de soledat i destacar la tasca que fan les entitats que treballen al territori.

La campanya Truca a la porta estarà activa durant el mes d’octubre als espais públics de la ciutat. El telèfon de contacte, tant per participar-hi com per informar d’una possible situació de soledat, és el 900 223 040, en horari de dilluns a divendres, de 9 a 17 h.

El programa «Sempre Acompanyats» a Girona

El programa «Sempre Acompanyats» contempla les persones grans com a subjectes actius i parteix de les seves necessitats, interessos i capacitats per ajudar-les a afrontar la seva situació de soledat per mitjà del foment de relacions socials significatives i el reforç de les fortaleses personals. En el conjunt d’Espanya, les persones més grans de 65 anys representen el 19,1 % de la població i la previsió és que aquest percentatge augmenti fins al 24,9 % el 2068.

A Girona, el programa es duu a terme des de finals de 2013 i, durant aquest temps, ha atès 113 persones grans i ha fet gairebé 200 activitats de sensibilització que han arribat a més de 10.000 persones i en les quals s’han implicat 26 voluntaris i 15 entitats dels barris Vell, Centre, Mercadal i Sant Narcís.

La soledat, una realitat ineludible

El confinament i l’aïllament social provocat pel context d’emergència sanitària han pogut agreujar les situacions de soledat en la gent gran. Segons una enquesta en línia feta durant el confinament i dirigida a persones que participen en el Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, la prevalença de la soledat se situava en el 54,04 %. Es tracta d’una xifra a l’alça en comparació amb la prevalença detectada en l’enquesta que es va fer en el marc del programa «Sempre Acompanyats» el 2018, que estimava un 39,8 % de soledat emocional i un 29,1 % de soledat social en aquest col·lectiu. A més, l’últim estudi fet per l’entitat revela que més del 34 % de les persones enquestades reconeixen haver tingut pensaments negatius durant la pandèmia i haver sentit tristesa, ansietat i neguit.

El Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, amb més de cent anys d’història, té com a objectiu estratègic abordar els nous desafiaments que es presenten en la vellesa. En aquesta línia, ha llançat l’informe El repte de la soledat en les persones grans. Es tracta d’una publicació composta per dos volums: el primer, que planteja reflexions per avançar en el coneixement de la soledat, recull diferents punts de vista de l’àmbit acadèmic (la salut, la demografia, la gerontologia...); el segon recull la metodologia d’intervenció avaluada i consolidada als diferents municipis del territori espanyol en què es desplega el programa «Sempre Acompanyats».

 
Cercador de notícies

Política de privacitat  | © 2014 Creu Roja